Friday, April 29, 2011

PETUA MENGHADAPI PEPERIKSAAN DARI HELIZA HELMI!!


assalamualaikum...


dah 2 hari ewanrani x update blog...
sebabnya examla kawan2 semua...
dan exam kali nie ialah exam terakhir untuk ewanrani...
lepas ni dah x de dah exam..sb ewanrani dah habis blajo..merdeka!!!!



skrg nie kan musim peperiksaan untuk semua universiti di Malaysia...
mesti waktu2 nie ramai student2 tengah study hard...
oleh tu heliza helmi ade bagi tip ckit untuk menghadapi peperiksaan...
nak tahu tip ape..
jom layan video kat bawah nie...layannnnn...

video


 dan daripada video kat atas nie heliza bagi petua...

1. Tenang dalam menghadapi peperiksaan.
2. Jangan cemas memikirkan tidak cukup masa untuk study.
3. Tumpukan perhatian terus kepada topik yang kita nak belajar.
4. Ambil wudhu dan solat sunat hajat sebelum study.
5. Yakin pada diri sendiri. Jerit kuat-kuat “Saya boleh!”. Tulis besar-besar “Saya Boleh!”
6. Peruntukan masa untuk rehat. Rehat sekejap amat penting.
7. Kurangkan masa tidur kalau tidur berlebihan. Nanti lepas exam tidur puas-puas
8. Jangan ambil ubat sebarangan dan kafein. Amalkan minum lobak merah atau makan kismis.


okla...kepada semua yang tengah nak exam tu..
ewanrani ucapkan good luck...
dan semoga korang berjaya dalam peperiksaan kali nie...
bye2 semua..
Tweet This

17 comments:

Mia Liana said...

wahhh... bestnya dah abis study....

RIDZWAN MOHAMED HUSSIN said...

ok2

padlie said...

dah merdeka la ni... :)

Ila said...

semoga berjaya grad dgn cemerlang
Jom Baca Dua Tempat berbeza

Afiq Din said...

time nk exam la aku rase xcukop tdo

ewanrani said...

@Mia Liana : haah ewanrani dah habis dh blajo...dah grad degree plak...hehe

Hackers said...

wah..dh konvo, blanja hackers ye..dh jadi jurutera kan..gaji masyuk

ewanrani said...

@RIDZWAN MOHAMED HUSSIN :ok je ka...thank komen kat sini..hehe

ewanrani said...

@padlie; ni memang dah merdeka betul dah nie..degree dah habis...yesssss...time tuk cari kerja...

ewanrani said...

@hackers : konvo bulan 11 nanti hackers...tp skrg dah kena cari keje dah...tengah usaha cari keje gak nie..kat pasir gudang@shah alam ek???

entries terhangat>>>Bangunan Tenaga Solar Terbesar Didunia

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Tahniah ewan..selamat menempuhi alam pekerjaan ye..:-)

INI BLOG JAMAL

Lina wannie said...

wahh...bestnya...jeles ok!...sy ada lg 2 paper, thesis nk kena siapkan & satu lg short course br buleh merdeka..uhhuks...
nway, congrats dear :D

ApiAzul said...

huhu.. Petua nie terlambat post.. skrg dh nak start cuti sem.. xpe bleh guna untuk sem depan plak.. :)
http://biruapi.net/blog/benci-bilang-cinta/petua-hilangkan-kesan-gigitan-cinta/#more-975

MMFD said...

Waa, lepas ni iwan nk kerja apa? nk jadi fulltime blogger ke? hehe

nurr said...

dah abes study dah ye... pasni kena tempuh idup yg lebih mencabar la..nanti mesti rindu zaman belajar. kompem!

KotakHitam said...

khamis ni den 1wst paper...
thanks....

ewanrani said...

@lina wannie; thank lina..teruskan belajar..memang zaman blajar syok sgt2 tu...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...