Tuesday, April 26, 2011

Bangunan Tenaga Solar Terbesar Didunia


assalamualaikum..


pagi nie ewanrani tertarik plak pasal tenaga solar nie...
korang tahu x tenaga solar tu ape??
tenaga solar tu adalah tenaga elektrik yang dihasilkan oleh cahaya matahari..
ewanrani sendiri belajar pasal tenaga solar nie kat UiTM nie...
sebagai bakal jurutera elektrik kena belajar mengenai bagaimana nak generate tenaga elektrik nie...
kalo kat UiTM nama subject die adalah PV (photovoltaic)..
penting tenaga solar nie untuk masa depan kite..
tenaga solar nie sebagai tenaga alternatif kepada minyak yang kian pupus tu..
dan tenaga solar nie sangat menjimatkan dan tidak guna bahan bakar pun..
maknanya x de pencemaran kat atas bumi nie dan menjimatkan..
memang bagusla tenaga solar nie..
sebab tu ewanrani belajar pasal tenaga solar nie lebih lanjut..
memang minat sgt2 la subject nie..


kalo nak tahu kat Malaysia nie penggunaan die x bape banyak sgt..
tapi sedang pesat dilakukan oleh Malaysia..
sebab Malaysia baru sedar byk sgt kebaikan tenaga solar nie..
kalo negara maju-maju lain sume dah menggunakan tenga solar nie dengan pesatnya..
 ok jom kite tgk negara mana yang hebat nie...

China ialah negara pencemar no 1 karbon dioksida. Ini diikuti oleh India dan Indonesia. China juga terlalu bergantung kepada arang batu untuk menghasilkan tenaga elektrik domestiknya. Untuk mengurangkan tapak kaki karbonnya (carboon footprint) China sudah selesai membina bangunan tenaga solar terbesar didunia. Bangunan ini dipanggil The Sun Dial dan dibina di Dezhou sebuah bandar di provinsi Shangdong. Here are some stats.
  • Keluasan bangunan - 800 000 kaki persegi (75 00 meter persegi)
  • Hanya menggumakan 1% dari jumlah besi yang digunakan dalam stadium Birdsnest
  • Penjimatan tenaga sebanyak 30% dari purata bangunan biasa di China 



sun dial 2 
sun dial 3


sun dial 4


ok x gambo yang diatas nie...
ewanrani google2 je..
harap info nie memberi  ilmu sedikit kat kawan2 sumua eh..
memang bagus la china dah buat bangunan tenaga solar nie...
selamat sikit udara kite yang dah tercemar teruk nie dan menjimatkan
okla tu kawan2..
kalo nak kongsi dengan kawan2 like button FB kat bawah nie eh..
bye2 sume...
    Tweet This

    14 comments:

    Cik Eliza said...

    wahh! guud luckk yaa kakak !

    :D

    ewanrani said...

    @cik eliza : aikk kakak mana plak nie..ewanrani lelaki dah...hehe..

    Budak Botak said...

    he3, kakak la pulak. X pa, salah paham tue...

    Entry terbaru 10 Perkara Lelaki Cakap Dan Makna Disebaliknya... (",)

    Clarisse Teagen said...

    I actually researched on solar power when we were doing this project to calculate the amount of voltage generated form a bike- Solar, though, uses TONS of money.just as well. There are benefits from it. But the technology is still so new, that it's going to take at least 20 years to make it commercial. Like the computer. But eventually it'll get there.

    Shafiq said...

    Saya pun suka dengan teknologi solar ni.. Sesuai sangat diaplikasikan kat Malaysia ni. :-)

    Ila said...

    yelah,tak lama lagi minyak kat dunia nak abiskan,kenalah cari tenaga alternatif
    Tak nak word verification di kotak komen

    ewanrani said...

    @budak botak : wah budak botak singgah lagi..best betul kalo blogger otai nie singah blog ewanrani...

    NasZ said...

    dasat2..huhu..

    SEMPOI...GOOGLE SPHERE

    ngecamp said...

    mantab niih..seandainya bisa di pasang di semua bangunan...

    aryIn said...

    tng solar mmg bgs,,jgn la guna tnga nuklear pula ye..:)

    nur athirah said...

    aku minat jgk solar nie tp tatau sngt . n kau bnyk membntu :) tengs .

    p/s : kalu bole shre ket sal litar utama dia . lau tak keberatan laa . hehe ~


    btw , follow u

    Berry Hardisakha said...

    nice ...silahkan ambil award di blog saya...

    Syazana A. Majid said...
    This comment has been removed by the author.
    ArulchelseA said...

    Terbaik bro...

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...