Wednesday, February 16, 2011

Festival Layang-Layang Sedunia bakal cipta rekod baru





PASIR GUDANG: Festival Layang-Layang Sedunia Pasir Gudang kali ke-16 yang berlangsung mulai hari ini di Bukit Layang-Layang akan dicatatkan dalam Malaysia Book of Records.
Catatan bersejarah itu dibuat apabila 3,000 layang-layang diterbangkan serentak pelajar sekolah rendah dan menengah dari 15 sekolah sekitar daerah ini pada majlis perasmian.

Layang-layang yang bakal diterbangkan serentak bersaiz 60 sentimeter persegi dan tertera logo KFC.
Ia secara tidak langsung mengatasi rekod lama Festival Layang-Layang Antarabangsa Borneo-Bintulu di Sarawak yang pernah menerbangkan 1,655 layang-layang pada 2009 oleh orang awam.

Selain itu, sambutan festival juga akan bertambah meriah apabila banyak negara baru mengesahkan penyertaannya termasuk Kuwait, Belgium, Sepanyol dan Nepal.

Melengkapkan kemeriahan festival, pelbagai acara menarik disediakan hari ini termasuk Bengkel Layang-Layang Awam dikendalikan peserta tempatan dan juga peserta antarabangsa, membabitkan negara seperti Jepun, Indonesia, India dan Austria.

Menerusi bengkel diadakan, pengunjung boleh melihat cara membuat layang-layang dari negara berkenaan serta perbezaan dan persamaan pembuatannya.

petikan berita dari harian metro...
festival layang2 nie dekat sgt dgn umah aku..
dulu kecik2 smpai dh besar skrg slalu sangat pergi sini..
best dapat tgk layang besar2 kat sini...
mana leh jumpe kat tempat lain layang2 besar2mcm nie..
layang2 gergasi sume kat sini...
layang2 luar negara pun ade gak..
mcm2 bentuk layang2 ade kat sini..
jomla kawan2 blogger kite gegar pasir gudang nie...


ape2 usha gambo nie dulu yek kawan2 sume..
kalo x de aktiviti minggu nie kite gi lepak tgk layang2 kat sini plak...
ok...bye2..
Tweet This

7 comments:

Nazterjah said...

jom la lepak kat bukit layang2...le jmpe..heheh

ewanrani said...

tp skrg kat shah alam la naterjah...teringin gak nak jumpe naterjah nie...ade masa kite plan blk naterjah...

Cek Gu R12AL said...

layang-layang uniq....

angah azri said...

layang2 cicak pn ade..

Along Usop said...

waaa.... sume banyaknye layan-layang!!...
jeles tol!.. nak maen gakk!!.. =)

ewanrani said...

banyak layang2 kat sini...mcm2 bentuk ade..yg terbesar dlm dunia pn ade...

aEn said...

waahh syanteq layang2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...