Tuesday, March 1, 2011

chicken pox...


assalamualaikum semua....

ewanrani akan bercuti selama 2 minggu disebabkan chicken pox ini...
2 minggu tu kena amik MC disebabkan penyakit nie...
aku pun x pernah gak kena penyakit nie...
nie baru je first time kena....
pasni susah ckitla nak update blog...
nanti lepas aku dah sihat aku akan update blog nie...
nasib baik kena time nie...test dengan quiz x banyak lg time nie...
Final Year Project pun dah hampir2 nak siap...
harap2 lepas nie aku x kena lagi...amin....
malam nie kena balik kota masai,johor..
kat umah aku tu x de tenet...
kena chicken pox nie kena duk berkurung dalam bilik jelah hari2 dan berminggu2...
tu la nasihat doktor...
kepada budak2 rumah sewa aku kat shah alam tu...
doktor ckp lg sepuluh org tu bakal kena...
berhati2 la yek....sebab tu la aku kena blk awal ckit...bahaya nanti berjangkit...
nie pun aku kena sebab berjangkit dengan budak rumah sewa nie...
termasuk aku dah 4 orang kena chiken pox nie kat rumah sewa nie....

ape2 pun aku nak bagi info pasal penyakit nie...

Tanda dan Gejala 


Pengidap chicken pox akan mengalami demam dengan bintik-bintik merah pada kulit. Kawasan bintik-bintik merah melibatkan muka, kepala, dada, belakang dan akhirnya seluruh tubuh. Ruam chiken pox akan timbul kurang dari 2 minggu selepas jangkitan berlaku.

Bintik-bintik merah yang baru akan mula timbul dalam beberapa hari dan bilangan boleh mencecah ratusan biji dan kemudian membentuk gelembung berisi air. Bila gelembung berisi air pecah ia menjadi kering dan berkeruping. Rasa gatal sederhana atau teruk menyebabkan pesakit akan menggaru dan akhirnya menyebabkan parut.

Gejala lain ialah sakit perut, tiada selera makan, sakit kepala, rasa tidak selesa, letih dan terganggu. Penghidap juga ada batuk ringan, hidung berair dua hari sebelum bintik-bintik merah timbul.

ok harap info nie berguna tuk semua....
assalamualaikum semua...
bye2...
Tweet This

18 comments:

Shafiq said...

Semoga cepat sembuh.. :-)

Biey said...

dah kena chicken fox tyme kecik lagi..huhu semoga cepat sembuh dan update blog ..hua..

GeminiGurlz said...

take care n semoga cepat sembuh..

Mat Ganu said...

semoga tabah menghadapi dugaan dr ALLAH s.w.t.

ewanrani said...

shafiq : terima kasih shafiq..hehe

ewanrani said...

biey : oh dh kena ka...nie baru first time...harap2 cepatla sembuh....amin..

Nila Septiana said...

cepat sembuh ea

ewanrani said...

geminigurlz : harap2 cepat sembuh...thank yek...hehe

ewanrani said...

mat ganu : inyaallah kalo cepat sembuh lagi bagus din...

Hackers said...

bro...semoga cpt sembuh..dh sihat roger aku..umh ko dkt je dgn umah aku..huhuhu

ewanrani said...

hackers : inyallah kalo sembuh bleh la aku jumpe ko..aku mcm kenal la hackers nie..ko duk jalan manggakn...aku duk jalan tembikai...

bun said...

semoge cepat sembuh
em,tande-tande tuh ade
tapi dah lame tak de pape pon
bintik-bintik merah sume tapi tak berair
just gatal aje ang terase nak garu :P
apakah itu??

dila~ said...

kene pantang makan nih..jgn mkn seafood or bnda2 yang leh wat gatal2 badan..

Eza Ridzwan said...

ala..
keciannya adik aku nie...
semoga cepat sembuh yee...
jgn culas nak mkn ubat...
akak dulu mc 2 minggu gak...
pantangnya: jgn mkn kicap tau..
karang berparot!
take care dear!

myzasuki said...

kamu !
cepat sembuh taw :DD

♥ LT Gadis Senjakala ♥ said...

semoga cepat sembuh !

Cik Ika Toppo said...

smga cpat sembuh....
org tua bese cakap menda alah ni kena skali je seumur hidup, tp sy penah kena 2 kali chiken pop..1st time kecik, 2nd time lepas habis matrik..
sangat2 haru biru..haha

angah azri said...

semoga cepat sembuh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...