Sunday, August 21, 2011

Kapal Persiaran Terbesar Di Dunia


assalamualikum..

nak tgk x gambar kapal persiaran terbesar di dunia..
perghhh bleh tahan gak tgk gambo kapal nie..
besar sgt2 kot..
mcm2 kemudahan ade kat kapal nie..
nak tahu ape ade kat atas kapal nie..
jom kite layan gambo kat bawah nie..
nice picture maaa..

Kapal Persiaran terbesar di dunia ini dinamakan ‘Oasis Of The Seas’ dengan berat 225.282 tan.




 
Panjangnya hampir 360 meter dengan berat 220 ribu tan, Oasis of the Seas ketika ini merupakan pengangkutan berpenumpang terbesar di dunia. Mampu menampung 6300 penumpang dan 2000 kru kapal pada 16 dek-nya. Raksasa mengapung ini dibuat oleh Royal Caribbean International tahun 2006 dan selesai pada bulan Oktober 2009 di limbungan kapal Finnish.
 
 
 
Ketika ini Oasis of the Seas sudah bergerak meninggalkan tempat lahirnya dan bergerak menuju Florida, Amerika Syarikat, dimana di situ kapal raksasa ini akan mengangkut ribuan tanaman eksotis menjelang debut komersialnya. Tanaman-tanaman ini akan menghiasi salah satu area taman, Central Park, di atas kapal. Di taman ini akan terdapat pepohonon, rerumputan, dan kebun bunga.




Yang menarik lagi di atas kapal ini juga terdapat gelanggang ais (ice-skating), semacam water-boom, area pasar malam, dan mall. Hingga tahun depan,ketika saudaranya The Allure of the Seas diperkenalkan, kapal The Oasis of the Seas ini merupakan satu-satunya di kelasnya.



amacam besar sgt2 kapal nie..
perghhh kalo ade duit lebih2 nak terasa gak la naik kapal nie..
romantik kot...
hahaha..
Tweet This

7 comments:

ArulchelseA said...

pas tu langar ais..tengelam..kih kih kih

Nurul Iman Rosman said...

perghhh!
besar siottt!

:D

ewanrani said...

@ArulchelseA : haha..langar ais dh mcm titanic la plak...nanti bleh kuar movie baru pasal kapal nie...hehe

ewanrani said...

@Nurul Iman Rosman : besar ek...x tau la kapal nie pernah datang Malaysia ker blum tah...heheh..kalo nak naik mesti mahal sgt2 nie...

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

wah! ade ice-skating..ta golek2 ke main nnt..haha :D

pamie said...

gile besar..3 tahun buat..perghhhhh

Ridzwan Mohamed said...

hotel bergerak....hehehehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...