Thursday, February 2, 2012

Mee Segera Penyumbang Kepada Penyakit:


Assalamuaikum dan salam sejahtera... 

Email dari seorang pengguna mengenai pelbagai penyakit yang disebabkan oleh mee segera. semoga kita dapat kurangkan makan mee segera ini..


ASSalam tuan

Semoga pihak tuan sentiasa sihat dan dapat menyumbang kepada masyarakat islam sehingga ke akhirnya.
Mungkin pandangan saya di bawah tidak berapa tepat namun selagi tiada kajian maka tiada kepastian.
Mohon pihak tuan buat kajian tentang pemakanan mee segera (maggie mee khususnya) menyumbang kepada penyakit2 kritikal khususnya penyakit buah pinggang. Kajian tidak semestinya memerlukan kos yg besar, kajian melalui internet/website/blog tuan sudah memadai. Mengikut andaian saya yg mungkin tidak betul:

1. Adanya konspirasi halus yahudi via mee segera bagi menjahanamkan umat islam melalui makanan – umat berpenyakit bgmana nak berjihat hatta berfikir dengan tenang. Tambahan orang barat tidak akan mengambil makanan seumpamam kerana pemahaman jelas mereka mengenai makanan berkhasiat. Manakala orang asia mengambilnya kerana factor sedap dan segera.
Berdasarkan pemerhatian saya yg mungkin juga tidak betul, di dalam keluarga saya sahaja sudah beberapa orang mengalami penyakit berkait buah pinggang (yg SEDANG menghadapi masalah tidak diketahui). Mee segera penyumbang kepada penyakit:

2. Bapa saya – pesakit buah pinggang berusia 75 yo (mula menhidap sebab hidup bersendirian – makanan mudah dan digemari – mee segera)

3. Adik perempuan bongsu berusia 31 yo (penggemar mee segera- kena darah tinggi masa mengandung)

4. Adik saudara perempuan juga berusia 31 yo – kesian, hanya ALLAH mengetahui dia dah buta dan mendapatkan rawatan macam bapa saya

5. Anak saudara lelaki saya berusia 27 yo – pasangan sibuk bekerja TIADA anak selepas tahun berkahwin sedangkan kami semua adalah spesis keluarga besar dan insyaallah mudah membiak – mungkin boleh dikatakan rezeki hanya dari ALLAH tetapi apa yg dimakan juga adalah penyumbang kearah kesihatan yang baik.

6. Abang saya – penghidap jantung kembang, paru2 berair dan mungkin tak lama lagi pesakit buah pinggang

7. Adik lelaki berusia 33 yo (penggemar mee segera- kena darah tinggi dan mild stroke)

NOTA ; saya sentiasa berdoa supaya mereka semua sembuh dari penyakit masing2 wallahualam
Tweet This

6 comments:

Mia Liana said...

jarang sangat makan maggie.... setahun 2,3 kali je.... huhuhu... pantang untuk akak yang sedang belajar..

ewanrani said...

@Mia Liana : tu la bahaya plak dengar cerita nie..dh kena stop dh makan maggie2 nie..tuk kesihatan kite jugak..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

LM mkn megi dlm setahun adalah 2 bgks kot..sgt takut mkn megi..huhu

ewanrani said...

@Lydia Miza : bagusla setahun 2 bungkus je..kalo makan banyak2 buat tambah penyakit je..lebih baik mencegah penyakit dari mengubati penyakit.

cik CT said...

tapi megi tu sgt best...saye mkn megi x de r slalu..kadang2 je...sebulan sekali je kot....heheh..mmg kena kurangkan.

ewanrani said...

@cik Ct : megi memang best..smpai licin pinggan...yang best tu la banyak datangkan penyakit..betul x??hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...